Bittirahat ja kryptovaluutat – mitä ne ovat?
Valuuttoja on perinteisesti yhdistänyt se, että pankit hallitsevat niiden liikkeellelaskua, säilytystä ja niillä tapahtuvia maksuja. Näin pankit ovat pystyneet vaikuttamaan valuuttojen arvonkehitykseen, ja maksuja on voitu jäljittää melko helposti. Kryptovaluutat, eli bittirahat muuttavat tämän. Ne ovat hajautettuja, digitaalisia valuuttoja, jotka eivät kulje välikäsien, kuten valtioiden tai pankkien kautta. Bittirahalla käydään kauppaa pääasiassa netissä, mutta Suomessa kryptovaluutalla on saatu ostettua esimerkiksi auto ja ravintolaruokaa.
Bittiraha mahdollistaa anonyymiuden ja arvonkehityksen markkinoiden mukaisesti
Kryptovaluutat ovat yksinkertaisesti selitettynä digitaalisia virtuaalivaluuttoja. Ne toimivat hajautetussa, lohkoketjuihin pohjautuvassa järjestelmässä ja mahdollistavat käyttäjiensä anonyymiuden. Anonyymius ja välikäsien, kuten valtion tai pankin, puuttuminen houkuttaa ideologisia käyttäjiä ja suuren arvonnousun mahdollisuus sijoittajia. Internetin kaupankävijät ovat kiinnostuneita kryptovaluutoista niiden tarjoamien hyötyjen vuoksi. Bittirahat ovat usein globaaleja, eikä niitä voida väärentää eikä niillä tehtyjä maksuja saa peruttua.
Kryptovaluuttojen arvo määräytyy puhtaasti niiden markkinoiden mukaan. Arvoon vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan lisäksi valuutan enimmäismäärä, kierrossa olevien valuuttojen määrä ja louhinnan kustannukset. Yleisimpiä tapoja hankkia kryptovaluuttoja ovat louhinta ja kaupankäynti. Louhinnassa tietokoneen omistaja ikään kuin lainaa koneensa tehoja ja niitä käytetään kryptovaluutan käsittelyyn ja turvaamiseen. Louhinnasta annetaan louhijoille kiitokseksi uutta valuuttaa, jota syntyy ennalta määriteltyyn tahtiin. Kryptovaluutoilla voi käydä kauppaa myymällä tavaraa tai palvelua niitä vastaan tai ostamalla niitä muilla valuutoilla suoraan myyjiltä tai erillisistä kryptovaluuttapörsseistä. On kuitenkin syytä muistaa, että bittirahat eivät ole virallisia tai vakaita valuuttoja ja niiden vaihtokurssit voivat vaihdella huomattavasti.

Bitcoin, Ethereum ja Ripple ovat tämän hetken suurimmat kryptovaluutat
Joulukuussa 2017 kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo oli yhteensä noin 591 miljardia dollaria. Bitcoinin markkinaosuus oli noin 54,7 % ja Ethereumin 11,9 %. Kolmanneksi suurin markkinaosuus on Ripplellä. Kaiken kaikkiaan kryptovaluuttoja on 1894.
Bitcoin syntyi vuonna 2009 ja se oli ensimmäinen bittiraha, jota ei voida väärentää. Siitä on pikkuhiljaa kehittynyt laajalti hyväksytty valuutta, jota käytetään maksuvälineenä pääasiassa erilaisissa nettipalveluissa. Suosituin Bitcoinin käyttötarkoitus on kuitenkin sijoittaminen, koska sen arvo on noussut vuodesta 2009 lähtien nopeasti.
Ethereum on Bitcoinin jälkeen toiseksi suurin kryptovaluutta. Bittiraha etherin lisäksi Ethereum toimii alustana niin sanotuille älykkäille sopimuksille. Älykkäällä sopimuksella voidaan esimerkiksi huolehtia siitä, että maksu tilatusta tavarasta menee automaattisesti heti, kun tavara saapuu ostajalle. Alusta voi lisäksi kehittää ja käyttää appeja ja se onkin ohjelmistokehittäjien suosiossa.
Kolmanneksi suurin kryptovaluutta, Ripple on hieman poikkeuksellinen bittiraha. Sitä ei louhita ja se on lähemmin yhteydessä perinteiseen pankkijärjestelmään. Ripple on pankkien luoma reaaliaikainen bruttomaksu, jota vaihdetaan Ripple-verkossa. Sitä käytetään maksujärjestelmänä usein valtioiden välisissä transaktioissa. Ripplen määrä on rajallinen, eikä sitä synny lisää louhinnan kautta.
