Vinkkejä talouden hallintaan

Kuinka paljon seuraat omaa rahankäyttöäsi? Ihmetteletkö useinkin palkkapäivää edeltävä iltana, miksi tili on nollilla? Jos  haaveilet  rahojesi riittävän seuraavaan palkkaan asti, kiinnitä huomiota kulutukseesi.

 Netistälainaa.fi jakaa kolme helppoa keinoa seurata omaa kulutustasi.

 1. Kuittien keräily

 Ota kaikista ostoksistasi kuitti talteen. Jos et pidä kuittien säilömisestä kukkarossasi, voit säilyttää niitä kansiossa tai kuvan  muodossa puhelimesi muistissa. Jokaisen kuukauden lopussa käy läpi kuukauden kuittisi ja summaa yhteen, mitä olet  kuukauden aikana kuluttanut. Lisäksi jaottele tehdyt ostokset kategorioittain, esimerkiksi ruoka, terveys, elektroniikka,  hygieniatuotteet, kodin tuotteet, jne. Näin tiedät, kuinka paljon kulutat rahaa tiettyyn kategoriaan. Kun sinulla on  kokonaiskuva kulutuksestasi, voit tarkastella, mitkä tekijät syövät varojasi ja voitko kenties leikata joitain kuluja.

2. Vain käteisen käyttö

Jos kuittien keräily ei kiinnosta, käteisen käyttäminen ainoana maksutapana on myös toimiva vaihtoehto. Voit esimerkiksi päättää budjettisi viikolle ja nostaa sen verran rahaa käytettäväksi. Muista olla tiukkana itsellesi: nosta vain kerran viikossa rahaa ja maksukortin käyttö on kiellettyä. Rahan näkeminen konkreettisesti ja sen ojentaminen kassavirkailijalle auttaa sinua todella miettimään kaupassa tarvitsetko todella haluamaasi objektia.

3. Excelin hyödyntäminen

Excel on tehokas työkalu kulujen seuraamiseen ja pienellä opettelulla, siitä saa paljon irti. Exceliin voit poimia ostoksiasi joko kuiteista tai verkkopankin tapahtumista. Excelissä voit ohjelmoida solut automaattisesti laskemaan summia yhteen, vähentämään valittuja menoja summista tai muodostamaan taulukoita, joissa näet kulutuskohteesi prosenttiosuuksina. Excelin hyödyntäminen vaatii hieman opettelua, mutta laskelmien automatisoiminen helpottaa seurantaa suuresti.

 

Kulujen seuraamisesta ja kulutuskohteiden tiedostamisesta huolimatta arki voi joskus yllättää. Autosta puhkeaa rengas yllättäen tai pesukone sanoo itsensä irti 10 vuoden palveluksen jälkeen. Netistälainaa.fi auttaa sinua kulujen kivutessa yli tulojen tarjoamalla edullista kulutusluottoa käyttöösi. Lainahakemuksen täyttäminen on helppoa ja nopeaa sekä saat lainapäätöksen vielä saman päivänä.