Miten päättää ajankohta kesälomalle – vinkkimme parhaisiin lomakuukausiin

Yksi tämän hetken ajankohtaisimmista kysymyksistä on se, koska kannattaisi pitää kesälomaa. Sopiva ajankohta riippuu ihmisestä. Jotkut toivovat lämpimiä säitä, toiset haluavat lomailla pahimpien sesonkien ulkopuolella ja joku lomailee silloin, kun lentoliput ovat halvimmillaan. Kesälomaviikkoja miettiessä kannattaa tutustua siihen, millainen sää on tyypillisesti milloinkin ja koska pahimmat sesongit ovat. Muistathan kuitenkin nauttia lomasta ja vapaasta ajasta riippumatta siitä, milloin ja missä säässä sitä vietät.

 

Tilastoihin tutustumalla voit lomailla todennäköisemmin hyvällä säällä

 

Jos nautit lämmöstä ja odotat helteitä, ylivoimaisesti paras ajankohta kesälomalle on heinäkuu. Heinäkuun keskilämpötila on 15,6 astetta, kun se on kesäkuussa vasta 12,6 astetta ja laskee jo elokuussa 13,4 asteeseen. Heinäkuussa myös hellepäivät ovat selkeästi muita kuukausia todennäköisempiä. Keskimäärin heinäkuulle sattuu 16 hellepäivää, mikä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna muihin kesän kuukausiin! Toisaalta heinäkuu on myös kesän kuukausista sateisin ja silloin ukkostaa eniten. Elokuussa ukkostaa vähiten, mutta sataa lähes saman verran kuin heinäkuussa. Kesäkuu olisi vähäsateisin kesäkuukausi. Täytyy kuitenkin muistaa, että säätilastot kertovat vain keskiarvoja, mitkä voivat erota suurestikin yksittäisten päivien tai viikkojen säistä. Lämpimimmät kuukaudet voivat myös yllättää – joskus parhaat lämmöt sattuvatkin syyskuulle.

Jos haluat spekuloida ja lukea lisää pidemmän ajan sääennusteista, voit tutustua ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyviin vuodenaikaennusteisiin tästä.

Alla suora viittaus ilmatieteenlaitoksen sivuilta:

 

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) toukokuun 2018 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan kesäkuusta elokuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson keskilämpötilassa ei ole selviä merkkejä tavanomaisesta poikkeavasta lämpötilasta.

Sademäärä

  • Jakson sademäärässä ei ole selviä merkkejä tavanomaisesta poikkeavasta.

 

Kiireinen kesälomasesonki jatkuu kesäkuusta elokuun puoleen väliin

 

Kesälomasesonki mukailee Suomessa koulujen lomaa. Lomakausi alkaa kesäkuun alussa jatkuen aina elokuun puoleen väliin saakka. Loman pitämisessä sesongin aikana on hyvät ja huonot puolensa. Nähtävyydet ovat hyvin auki ja lomakaudella löytyy varmasti tekemistä kenelle tahansa. Perheelliset pitävät lomansa mieluiten silloin, kun lapsillakin on lomaa koulusta. Toisaalta kesälomasesongin aikana esimerkiksi huvipuistot ja mökkikunnat voivat olla melkoisen täynnä ihmisiä.

Monet haluavat lähteä kesäloman aikana reissuun. Erityisesti aurinkolomakohteet voivat olla täynnä turisteja koko kesälomakauden ajan. Jos haluat välttää pahimmat ruuhkat, voi olla viisasta suunnata lomalle aikaisin keväällä tai myöhään syksystä. Tällöin varsinainen lomakausi on ohitse, mutta monissa rantakohteissa on vielä mukavan lämmintä. Sesonkien ulkopuolella matkustaminen tulee usein myös edullisemmaksi, koska lentolipuille ja majoituksille on vähemmän kysyntää. Jos haluat lomailla kesälomakaudella, mutta välttää ruuhkat, tutustu paikkoihin, jotka ovat pakettilomakohteiden ulkopuolella. Kätevimmin tällaisiin kohteisiin pääsee ostamalla lennot ja majoituksen erikseen. Pienellä vaivalla voit päästä jopa rauhalliselle rantalomalle kesken sesongin.

 

 

Kesalomat 2018
Tammisaaren vierasvenesatama heinäkuussa 2017