5 suomalaista vappuperinnettä

Vappu on yksi vuoden kohokohdista monelle. Toisille se tarkoittaa kevään saapumista, joillekin se on pieni hengähdystauko opintojen keskellä ja monelle se on myös perinteitä täynnä oleva juhla. Vappuun liittyy usein hauskanpito ystävien ja läheisten seurassa. Lapsiperheet suuntaavat kenties kevään ensimmäisille ulkojätskeille ja hakemaan sitä markkinoiden hienointa vappupalloa. Opiskelijat pukeutuvat haalareihin ja kokoontuvat laulun ja juoman kera juhlimaan kevättä ja nuoruuden voimaa. Monelle muulle vappu voi olla grillikauden avaus, vappumarssilla vierailu tai kävely kaupungilla. Vappua voi viettää monella tapaa – otatko sinä rauhallisesti munkkien ja siman kanssa vai lähdetkö katsomaan Mantan lakitusta ja puistoon piknikille?

Halusimme listata vappuun liittyviä perinteitä reseptien ja traditioiden kera. Alla listaus viidestä suomalaisesta vappuperinteestä.

 

1. Sima

Sima on yksi tärkeimmistä suomalaisen vapun tunnusmerkeistä. Simaa saa nykyisin myös valmiina kaupasta, mutta viitseliäimmät tekevät sitä itse. Kokeile vaikkapa tällä reseptillä:

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
sitruunan mehu
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita ja sokeria pullotukseen

1. Kiehauta puolet vedestä, nosta kattila levyltä ja lisää sokerit.
2. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja loput vedestä. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
3. Liuota hiiva ja sekoita. Anna käydä huoneenlämmössä noin 24 tuntia.
4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja rusinoita. Tunnistat valmiin siman siitä, että rusinat nousevat pintaan. Tähän menee jääkaapissa noin viikko ja huoneenlämmössä kolmisen päivää.

 

2. Munkit

Munkit ovat olennainen osa vappua ja parhaat munkit saat itse tekemällä. Tällä reseptillä saat 20-25 munkkia:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
15 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia

paistamiseen rypsiöljyä ja sokeria

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää lopuksi pehmitetty rasva.
2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, leivo siitä pikkupullia ja kohota ne kaksinkertaisiksi. Paina jokaiseen pullaan sormella reikä ja venytä niistä munkkirinkilöitä.
3. Kuumenna rypsiöljy. Voit kokeilla sen kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Paista munkit varovasti ja käännä ne paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria ja pyörittele ne.

 

tippaleipa

 

3. Tippaleipä

Munkkien lisäksi vappuna nautitaan tippaleipiä. Kokeile vaikkapa näitä simaan tehtyjä tippaleipiä:

4 kananmunaa
2 dl simaa
2 rkl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
ruokaöljyä paistamiseen

1. Sekoita munat, sokeri ja sima. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Vatkaa sileäksi.
2. Kuumenna rasva sopivaksi. Upota tippaleipämuotit rasvaan. Pursota taikinaa rasvassa oleviin muotteihin ohuena nauhana esimerkiksi muovipussin avulla. Anna tippaleipien paistua vaaleanruskeiksi molemmin puolin. Kun ne ovat jäähtyneet, voit sirotella niiden päälle tomusokeria.

 

4. Piknik puistossa

Monilla on tapana vappuaattona tai -päivänä kokoontua puistoon nauttimaan keväästä. Esimerkiksi Helsingissä vietetään vappua Kaisaniemessä tai Kaivopuistossa ja Turussa Vartiovuorella tai taidemuseon mäellä.

Nautitpa vappulounaasi puistossa, kotona tai mökillä, muista perinteiset eväät. Vappuun kuuluvia ruokia ovat munkkien ja tippaleipien lisäksi nakit ja perunasalaatti. Pakkaa mukaan myös kuohuviiniä tai simaa.

 

5. Ylioppilaslakit

Monet ylioppilaat pitävät vappuna valkoista ylioppilaslakkia päässään. Myös muiden tutkintojen lakit sopivat vappuun. Teekkareilla on teekkarilakki, tradenomeilla tradenomilakki ja merkonomeilla merkonomilakki.

Monissa opiskelijakaupungeissa on vappuaattona tapana lakittaa ylioppilaslakeilla myös patsaita. Helsingissä pääsee katsomaan Mantan lakitusta, jossa ylioppilaslakin saa päähänsä Havis Amanda. Lisäksi esimerkiksi Turussa lakitetaan Liljan patsas, Oulussa Franzénin patsas ja Jyväskylässä Minna Canthin patsas.

 

Miten tahansa vietätkin vappua, haluamme toivottaa oikein rattoisaa vappua sinulle!

 

Hyvää Vappua