Näin saat uudenvuoden lupaukset pitämään
Uusivuosi on juhlan aikaa. Suosittuja perinteitä ovat tulevan vuoden juhlistaminen ilotulituksella, tinasta ennustaminen ja uudenvuoden lupaukset. Monet parantavat tapojaan tai opettelevat uusia elämäntapoja lupaamalla niihin muutosta. Uudenvuoden lupausten pitäminen voi kuitenkin tuntua hankalalta varsinkin, jos niistä stressaa tai jos aiemmat lupaukset ovat rikkoutuneet. Lupauksilla voi kuitenkin saada aikaan myös pysyviä muutoksia, jos ne tekee oikein. Hyvä lupaus on huolella mietitty, motivoiva ja palkitseva. Pieniäkin onnistumisia lupausten pitämisessä kannattaa juhlia!
Oikeanlaiset lupaukset ovat helpompia pitää
Lupauksia tehdessäsi sinun kannattaa kysyä itseltäsi muutama asia. Pohdi ensimmäisenä, haluatko oikeasti sitä, mitä lupaat. Lupaus on sitä helpompi pitää, mitä motivoituneempi olet ja olet sitä motivoituneempi, mitä enemmän haluat toteuttaa lupauksesi. Motivaation voimalla saat toteutettua uskomattomiltakin kuulostavia asioita. Kun teet jotain omasta halustasi, olet valmis tekemään töitä sen eteen. Jos taas lupaat jotakin siksi, että joku muu haluaa sinun muuttuvan, lupaus tulee tuskin pysymään.
Kysy seuraavaksi itseltäsi, onko lupaus realistinen ja oikeasti mahdollinen toteuttaa. Pystytkö käyttämään aikaa sen pitämiseksi? Eihän se vaadi sinulta liikaa resursseja? Kannattaa ehdottomasti tavoitella rohkeasti myös suuria asioita, kunhan lupausten pitäminen ei käy liian stressaavaksi. Huolehdi myös siitä, että et pakota itseäsi pitämään lupauksiasi. Pystyt siihen paremmin, jos niiden toteuttaminen on mukavaa. Aina ei ole oikea aika lupaukselle. Silloin kannattaa suosiolla jättää se myöhemmin toteutettavaksi ja keksiä uuden vuoden lupaukseksi jotain pienempää.
Pilko suuret lupaukset pienemmiksi
Haaveet voivat olla miten suuria tahansa, koska vain mielikuvituksesi on rajana. Jos lupaat toteuttaa suuria haaveitasi, ne kannattaa kuitenkin pilkkoa hieman pienemmiksi tavoitteiksi. Sinulla voi hyvin olla yksi päätavoite, jolla on monia pieniä välitavoitteita. Jakamalla ison lupauksen pienemmiksi tavoitteiksi, saat enemmän onnistumisia. Jokainen onnistuminen tuo sinulle lisää motivaatiota ja vie sinua askeleen lähemmäksi varsinaista tavoitetta.
Jos tavoitteenasi on esimerkiksi säästää tietty summa rahaa, voit aloittaa yksinkertaisesti. Ensimmäinen välitavoite voi olla vaikkapa laittaa joka kuukausi 50 € säästöön. Seuraavaksi voit ottaa tavoitteeksi pienentää menojasi. Skippaa esimerkiksi kahvilasta ostettu erikoiskahvi ja laita sen sijaan pari euroa säästöön. Jokaisella säästetyllä eurolla olet taas euron lähempänä tavoitettasi.
Seuraa lupausten toteutumista ja juhli onnistumisia
Seuraamalla säännöllisesti, pitävätkö lupauksesi varmistat kaksi asiaa. Ensinnäkin huomaat muutokset. Toisekseen huolehdit siitä, ettet vain luule pysyväsi lupauksessasi, vaikka todellisuudessa lipsuisit. Pohdi, minkälaisilla mittareilla haluat seurata lupauksesi pysymistä. Ota esimerkiksi painonpudotukseen avuksi mittanauha ja vaaka, rahansäästöön kirjanpito tai työpäivän tehokkuuden lisäämiseen ajanhallinnan sovellus.
Kun huomaat onnistumisia, nauti niistä. Muista myös pienet onnistumiset ja kiinnitä huomiota niiden tuomaan hyvään tunteeseen. Voit hyvin asettaa itsellesi pieniä palkintoja. Pidä esimerkiksi jokaisen onnistuneen välitavoitteen jälkeen leffailta tai osta jotakin, josta olet haaveillut.
NetistäLainaa.fi on tukenasi myös vuonna 2018. Kun rahantarve iskee, voit hakea joustoluottoa, joka on perinteisiä pikavippejä edullisempi vaihtoehto. Voit tehdä nostoja kätevästi tekstiviestillä tai online-palvelustamme, juuri tarvitsemasi summan verran.
Menestyksekästä ja vauhdikasta uutta vuotta 2018!
