Tammikuussa on hyvä hetki tehdä säästösuunnitelma

Säästöjen kartuttaminen on loistava tavoite uudelle vuodelle. Voit pistää rahaa talteen esimerkiksi pahan päivän varalle, eläkepäiviä varten tai johonkin suurempaan hankintaan. Useimmiten säästämisen voi aloittaa tinkimättä kuitenkaan elintasosta. Lue nyt kokoamamme vinkit uusiin säästösuunnitelmiin.

 

Seuraamalla menoja huomaat, mistä voi tinkiä

 

Suunnittelemalla kulutuksesi voit säästää pienistäkin tuloista. Suunnittelu on hyvä aloittaa kartoittamalla, mihin rahasi kuluvat nyt. Kirjaa ylös, mitä ostat ja minkä verran rahaa sinulla menee mihinkin. Jaa ostoksesi kategorioihin, niin näet selkeästi, kuinka suuri osuus tuloistasi kuluu esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin tai baareihin ja ulkona syömiseen. Tarkastele summia ja pohdi, mistä voisit tinkiä.

Otetaan esimerkiksi yksin asuva sinkku. Yksin asuvalla asumismenot ovat suuremmat, pääkaupunkiseudulla vuokra voi olla 850 euroa. Tämän lisäksi esimerkin sinkulla menee kiinteisiin menoihin ja ruokaan yhteensä 400 euroa kuussa. Harrastukset maksavat satasen kuussa. Vaatteisiin ja kosmetiikkaan menee kuukaudessa 300 euroa, samoin baareihin, kahviloihin ja ulkona syömiseen. Esimerkin sinkun menot ovat siis yhteensä 1950 euroa. Tarkkailemalla budjettia hän huomaa, että hän voisi tinkiä vaatteista ja kosmetiikasta yhteensä 50 euroa ja käyttää 100 euroa vähemmän baareihin ja ravintoloihin. Pienillä muutoksilla sinkun menot laskevat 1800 euroon ja hän saa säästöön 150 euroa enemmän kuussa. Vuodessa se tekee jo 1800 euroa.

Otetaan toiseksi esimerkiksi perhevapaalla oleva äiti. Hänen osuutensa asuntolainasta on 550 euroa kuussa. Kiinteisiin menoihin ja ruokaan kuluu yhteensä 650 euroa. Vaatteisiin ja kosmetiikkaan menee 150 euroa kuussa. Lasten tarvikkeisiin ja harrastuksiin perheenäiti käyttää 200 euroa kuussa ja omiin harrastuksiin 70 euroa. Baareihin ja ulkona syömiseen kuluu 50 euroa kuussa. Seuraamalla menojaan äiti huomaa, että jopa hänen pieniä menojaan saa vähennettyä tinkimättä kuitenkaan lapsilta. Kilpailuttamalla vakuutukset ja puhelinliittymät kiinteistä menoista säästyy 20 euroa kuussa. Vaatteista ja kosmetiikasta hän säästää 70 euroa. Lisäksi hän vähentää kahvilakäyntejä 20 euron verran ja vaihtaa yksityisen kuntosalijäsenyytensä 35 euroa halvempaan kaupungin kuntosaliin. Näin hän saa säästöön 145 euroa kuussa, mikä tekee vuodessa 1740 euroa.

 

Lainaa Netistä

 

Aloittamalla pikkuhiljaa säästöt karttuvat huomaamatta

 

Jos et ole heti valmis tinkimään budjetista, voit alkaa vähentää menojasi pikkuhiljaa. Kun laitat säästöön joka kuukausi hieman enemmän, muutos ei tunnu kovin suurelta. Vuoden lopussa huomaat kuitenkin säästäneesi sievoisen summan.

Hyvä tapa aloittaa säästäminen pienestä on vuoden säästöhaaste, jossa rahaa laitetaan sivuun joka viikko. Säästäminen alkaa yhdestä eurosta ja joka viikko säästösummaa nostetaan eurolla. Viikolla yksi summa on euron, toisella viikolla kaksi euroa ja niin edelleen. Vuodessa on 52 viikkoa, joten viimeisellä viikolla säästät 52 euroa. Tällä tavalla säästämällä koko vuoden aikana karttuu 1378 euroa lähes huomaamatta! Säästöhaasteen voi toteuttaa myös pienemmällä summalla. Kokeile vaikkapa 25 senttiä – sekin tekee vuoden aikana 344 euroa.

 

Jos tarvitset taloudellista tukea, on NetistäLaina-joustoluotto edullinen vaihtoehto arjen rahoittamiseen. Voit nostaa joustoluotolta juuri haluamasi summan, aina silloin kun sitä tarvitset. Tutustu joustoluottoon.

 

lainaa netistä