Onnistu työnhaussa – 7 vinkkiä työhaastatteluun

Kesän vaihtuessa syksyyn työpaikkamarkkinat käyvät kuumina. Työnantajat kartoittavat tarvettaan uusille työntekijöille ja monilla aloilla vapautuukin paljon työpaikkoja haettavaksi. Myös työnhakijoita on paljon ja monet paikat ovat erittäin haluttuja. Siksi on tärkeää, että erotut eduksesi muista hakijoista. Kokosimme yhteen parhaat vinkit työhaastattelussa onnistumiseen:

 

1. Anna hyvä ensivaikutelma

 

Pukeudu siististi ja asiallisesti ja saavu ajoissa. Ensivaikutelma luo pohjan koko haastattelulle ja haastattelijan asenteille sinua kohtaan. Ole ystävällinen kaikille, hymyile ja kättele reippaasti.

 

2. Muista, että haastattelu on vuorovaikutustilanne

 

Työhaastattelussa on tärkeintä kommunikoida. Huolehdi siitä, että reagoit haastattelijaan ja puhut tarpeeksi, muttet liikaa. Työhaastattelu on jännittävä tilanne ja valitettavan moni on sen takia turhan ujo. Tuo itseäsi rohkeasti esille ja vastaa kysymyksiin kattavasti.

 

3. Vastaa oikeisiin kysymyksiin

 

Kuuntele haastattelijaa huolella, jotta vastaat varmasti siihen, mitä hän kysyy. Voit rauhassa koota ajatuksesi ennen kuin vastaat kysymykseen. Haastattelija saa sinusta hyvän kuvan, kun annat kattavan ja johdonmukaisen vastauksen.

 

4. Kerro konkreettisia esimerkkejä

 

Kun puhut haastattelijalle ammattitaidostasi, vahvuuksistasi ja saavutuksistasi, käytä myös konkreettisia esimerkkejä. Esimerkit tekevät sinusta uskottavamman ja haastattelija saa kattavan kuvan siitä, miten hyödyttäisit työnantajaasi.

 

5. Älä puhu pahaa entisistä työnantajistasi

 

Kaikki työsuhteet eivät pääty hyvin ja entinen työnantajasi on hyvinkin voinut olla yksinkertaisesti huono. Älä kuitenkaan mainitse siitä haastattelussa, vaan puhu aiemmista työpaikoistasi ammattimaisesti. Yksikään työnantaja ei halua alaista, joka puhuu pahaa työpaikoistaan.

 

6. Valmistaudu haastatteluun

 

Kertaa työhistoriasi faktat ennen haastattelua. Vaikka olisit lähettänyt ansioluettelon etukäteen, työhistoriasi ja opintojesi tärkeät päivämäärät voivat tulla puheeksi haastattelun aikana. Valmistele etukäteen vastauksia mahdollisiin kysymyksiin ja varaudu siihen, että työhistoriastasi voidaan udella myös haastavia kohtia. Monilla on aukkoja CV:ssä, mutta ne on osattava selittää. Valmistaudu myös tutustumalla työpaikkaan lukemalla esimerkiksi sen nettisivut läpi.

 

7. Esitä haastattelijalle kysymyksiä

 

Työhaastattelu päättyy usein siihen, että haastattelija antaa sinulle tilaisuuden kysyä kysymyksiä. Se kannattaa hyödyntää, koska kysymysten esittäminen antaa kuvan, että olet aidosti kiinnostunut paikasta. Voit kysyä esimerkiksi työtehtävään tai yrityksen toimintaan liittyviä kysymyksiä. Älä kuitenkaan kysy perusasioita, jotka ovat selvitettävissä esimerkiksi yrityksen nettisivuilta.

 

työhaastattelu