Vielä ehdit parantaa kuntoasi kesäksi – ota käyttöön nämä 6 vinkkiä

Kesä lähenee kovaa vauhtia, mutta ei hätää – ehdit vielä kehittää kuntoasi kesällä liikkumista varten. Suomen kesä tarjoaa loistavat olosuhteet pyöräilylle, lenkkeilylle ja ulkoilulle. Kesällä on myös monia liikuntatapahtumia, joita varten treenata. Kunnon kohoamisen lisäksi liikunta edistää terveyttä ja parantaa oloa.

Kesällä voit liikkua omaksi iloksesi tai lähteä johonkin kuntotapahtumaan. Juoksija voi tähdätä vaikkapa Helsinki City Runiin ja pyöräilijä Pirkan pyöräilyyn tai Royal pyöräilyyn. Forssan suvi-illasta löytyy vaihtoehtoja molemmille. Voit etsiä sopivia juoksutapahtumia Juoksija-lehden kalenterista tai pyöräilytapahtumia Fillari-lehden kalenterista.

 

1. Aseta tavoitteita ja pohdi, mikä motivoi sinua

Kun aloitat liikuntaharrastusta tai tavoittelet parempaa kuntoa, konkreettisia tavoitteita kannattaa asettaa heti alussa. Näin sinun on helppo muistuttaa itseäsi, mitä varten treenaat. Huolehdi siitä, että tavoitteesi ovat yksilöllisiä ja tarpeeksi haastavia. Suuret tavoitteet kannattaa pilkkoa pienemmiksi välitavoitteiksi. Voit motivoida itseäsi pienillä palkinnoilla aina, kun saavutat välitavoitteita. Jotkut motivoituvat myös esimerkiksi harrastamalla liikuntaa ystävien kanssa tai seuraamalla edistymistään vaikkapa sykemittarin avulla.

 

2. Löydä mieluisat tavat liikkua

On tärkeää valita sellaisia liikuntamuotoja, joista pidät. Näin treenit tuntuvat kivoilta, eivätkä ole pakkopullaa. Jos et vielä tiedä omaa juttuasi, kokeile rohkeasti eri tapoja liikkua. Oma tapa liikkua voi löytyä myös tavoitteiden kautta. Mitkä lajit auttavat sinua parhaiten pääsemään tavoitteisiisi? Pohdi myös, liikutko mieluiten yksin vai ryhmässä ja haluatko liikkua kotona, ulkona vai esimerkiksi kuntosalilla. Monelta paikkakunnalta löytyy aktiivisia seuroja niin juoksun, pyöräilyn kuin triathlonin saralta. Tutustu siis oman paikkakuntasi liikuntaseurojen yhteislenkkitarjontaan.

 

3. Aikatauluta treenisi

Aikataulutus on loistava keino saada liikuntatavoitteet pitämään. Avaa kalenterisi ja kirjaa tulevat treenisi ylös. Näin saat helposti raivattua aikaa liikunnalle ja muistat treenisi paremmin. Kun aikataulusi on valmis, muista myös noudattaa sitä. Aikataulutukseen saattaa auttaa myös jos noudatat tiettyä treeniohjelmaa. Monet palvelut tarjoaa näitä ilmaiseksi, mutta myös maksullisia valmennusohjelmia on saatavilla. Garmin Connect ja Polar, tarjoavat käyttäjilleen ilmaisia ohjelmia, kun maksullisia palveluita voit löytää esimerkiksi Strava-ohjelmasta. Mikäli haluat palautetta treeneistäsi, voit kääntyä esimerkiksi Resistentian puoleen. Resistentia.com on suomalainen palvelu, joka tarjoaa räätälöityjä harjoitusohjelmia edulliseen hintaan.

 

4. Valmistaudu hyvissä ajoin

Pakkaa treenikassisi etukäteen ja suunnittele syömisesi ennen treeniä. Liikkumaan lähteminen on huomattavasti helpompaa silloin, kun varusteita ei tarvitse etsiä kiireessä eikä nälkä yllätä ennen treeniä. Kun käytät valmistautumiseen hieman aikaa ja vaivaa, se myös motivoi lähtemään liikkeelle, kun on sen aika. Tämä pätee niin töiden jälkeen treenaamiseen kuin myös aamulenkkejä ajatellen. Pinoa illalla treenivaatteet siistiin pinoon, tällöin säästät aikaa ja vaivaa aamusta.

 

5. Panosta varusteisiin

Liikunta on yksinkertaisesti mukavampaa, kun varusteet ovat kunnossa. Juoksija tarvitsee oikealla tavalla tukevat lenkkarit, pyöräilijä koolleen ja maastolle sopivan pyörän ja uimarin kannattaa hankkia uimalasit. Treeniin tarkoitetut vaatteet on hyvä olla ihan jokaisella liikkujalla. Liikunta sujuu paremmin, kun vaatteet eivät ole hiestä nihkeät, vaan siirtävät kosteuden pois iholta. Ostohetkellä hieman kalliimpi hinta saattaa mietityttää, mutta kun sade iskee kesken lenkin ja säilyt lenkistä kuivana ja lämpimänä, et todellakaan kadu päätöstäsi.

 

6. Huolehdi palautumisesta

Erityisesti aloittelevan kuntoilijan on oltava tarkkana siitä, ettei tule kuntoiltua liikaa. Enempi ei aina ole parempi, eikä sinun tarvitse rehkiä joka päivä. Varaa kalenteristasi myös lepopäiviä, jolloin ehdit palautua. Myös riittävä, monipuolinen ja terveellinen ruoka edistää palautumista. Kunnolla palautuneena seuraava treeni luistaa, koska kehosi on ehtinyt valmistautua kohtaamaan haasteet paremmin.

 

Oikein vauhdikasta ja urheiluntäyteistä kesää kaikille!

 

paavo-nurmi-marathon