Säästä jouluna näillä vinkeillä!

Säästövinkit edulliseen jouluun
 

Suomalaisten keskimääräinen joulubudjetti on pysynyt viime vuodet jotakuinkin samoissa summissa, mutta aina on mahdollisuus viettää täysipainoinen ja omien mieltymysten mukainen joulu, vaikka käytettävissä oleva rahamäärä jäisi keskiarvon allekin. Tässä NetistäLainaa-tiimin vinkit onnistuneeseen joulunviettoon.

 

1. Määrittele itsellesi joulubudjetti

Joulu on pääsääntöisesti kallista aikaa – varsinkin perheellisille aikuisille. Voit kuitenkin säästää huiman määrän rahaa tekemällä itsellesi omaan taloudelliseen tilanteeseen sopivan joulubudjetin. Jotta saat oman pennisi venymään pidemmälle, saa huolellisella suunnittelulla pienemmänkin budjetin riittämään.

Päätä etukäteen, kuinka paljon rahaa aiot kuhunkin asiaan joulun tiimoilta käyttää. Valmis summa antaa kätevät ja käytännölliset raamit jouluun valmistautumiseen ja aktivoi aivojakin kummasti; on miellyttävää pysyä budjetissa – tai mikä parasta: selvitä halvemmalla.

 

2. Tee ostoslistoja


Ostoslistan tekemisen on moneen otteeseen ja useissa säästöoppaissa todettu olevan helppo tapa säästää rahaa ja tehdä kaupassakäynnistä helpompaa ja tehokkaampaa.

Jouluruoat ja lahjat ovat yleisesti joulun suurimmat menoerät ja omat tarpeensa etukäteen kartoittamalla säästää silloinkin itseltään sekä vaivaa että rahaa. Ostoslistat helpottavat myös joulun aikaan tunnetusti täyteen pakatuissa kaupoissa ja erikoisliikkeissä asiointia ja saattaapa samalla säästyä turhan rahanmenon lisäksi lievältä verenpaineen nousultakin.

 

3. Valmista jouluruoat itse

Jouluruoka on juhlakansan jokavuotinen ilonaihe – mutta toisille myös murheenkryyni. Itse tekemällä varmistuu parhaiten ruoan alkuperästä ja tietää, mitä saa.

Sen lisäksi, että itse valmistetut kinkut, laatikot, kalat – mitä joulupöytääsi katatkaan – tulevat kevyelläkin suunnittelulla selkeästi halvemmiksi, ovat ne myös terveellisempiä kuin prosessoidut valmisruoat. Jouluruokien valmistaminen vaikkapa koko kotitalouden voimin on lisäksi erinomaista ja sesongin henkeä kohottavaa tekemistä. 

 

4. Tee lahjoja

Aiemmin mainittujen budjetoinnin ja ostoslistojen tekemisen lisäksi joululahjarumbaa helpottaa ja tekee halvemmaksi esim. niiden itse valmistaminen.

Vaikka omalle käsityölleen ei joululahjojen tiimoilta kannata ehkä tuntihintaa alkaa laskemaankaan, on itse tehty lahja aina vaivan arvoinen ja erityinen sekä saajalle että antajalle. Kulutuskeskeiseksi muuttuneessa nykyajassa henkilökohtaisella ajatuksella ja vaivalla tehty joululahja antaa joulumieltä eri tavalla kuin rutiinilla paketoitu kodinkone – tarpeellista ja harkittua kodinkonelahjaa kuitenkaan väheksymättä.

 

5. Kierrätä lahjoja

Kukapa joulunviettäjä ei olisi joskus saanut ainakin sitä yhtä – käyttökelpoista mutta käyttämättä jäänyttä – joululahjaa, joka voisi tuoda jollekulle muulle iloa tai mennä hyötykäyttöön.

Esim. edellisessä kohdassa mainitut kodinkonelahjat saattavat joskus jäädä pakkauksiinsa ja vaatekaappeihin pölyttymään ja joulu on erittäin otollista aikaa pistää hyvä kiertämään. Lisäksi kierrätetyn lahjan antaminen on ekoteko, tekee tilaa omiin kaappeihisi ja auttaa pysymään asettamassasi joulubudjetissa.

 

6. Tee hintavertailua

Yksittäisen tuotteen hinnassa saattaa olla suuriakin myyjäkohtaisia eroja, ja markkinoita kartoittamalla säästäväinen jouluostaja voi selvitä lahja- ja joulun muista ostoksista odotettua halvemmalla.

Kun olet etukäteen kartoittanut, kenelle ja minkä tyyppisiä lahjoja aiot hankkia, on järkevää suorittaa hintavertailuja. Verkossa hintojen vertailu on helppoa ja pienellä internet-vaivannäöllä voi varsinkin joulun kestosuosikeista, elektroniikasta ja kirjoista, säästää pitkiäkin pennejä. Erilaiset yleiset alennuspäivät, kuten Black Friday, ovat otollisia hetkiä joululahjojen ostajille.


7. Anna ilmaisia lahjoja

Joululahjan ei aina tarvitse olla aineellinen tai tavaran muodossa. Varsinkin nykyään, ihmisten herättyä siihen, ettei ylimääräisen tavaran kerryttäminen ole järkevää tai kenenkään etujen mukaista, on palvelu- tai kokemuspohjainen lahja erittäin varteenotettava vaihtoehto lahja-asioita mietittäessä.

Anna läheisellesi lahjaksi lupaus elämyksestä, yhteisestä tekemisestä, siivous- tai muusta työsuoritteesta – jostain, mikä ilostuttaa ja helpottaa hänen elämäänsä. Parhaimmillaan ilmainen lahja on edullisuutensa lisäksi korvaamaton elämys sekä saajalle että antajalle.


Kaiken kaikkiaan joulusta on mahdollista, suotavaakin, selvitä ilman hampaiden kiristelyä ja suunnattomia taloudellisia panostuksia. Koska sesongin kantavia ideoita ovat stressittömyys ja yhdessäolo lähimmäisten kanssa hyvässä hengessä, ei talousasioille kannata antaa liikaa tilaa, vaan suunnitella ajatuksella ne osa-alueet, jotka suunniteltavissa ovat. Sitten on helpompi keskittyä olennaiseen ja viettää joulua haluamallaan tavalla.

Jos kuitenkin tarvitset hieman tukea joulun menoihin, voit hakea NetistäLainaa.fi -joustoluottoa vaikka heti.

 

Mukavaa ja stressitöntä joulun odotusta!

 

Näin saat rahat riittämään jouluna